Roverul Perseverence al NASA trimis să exploreze planeta Marte a reușit o premieră istorică: a transformat dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen. Acest lucru se întâmplă în premieră pe o altă planetă, iar NASA speră că viitoarele versiuni ale instrumentului experimental folosit ar putea pregăti terenul pentru explorarea umană.

 

Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a spus Jim Reuter, administrator asociat la NASA, citat de Agerpres.

 

Procesul nu numai că ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauți să respire, dar ar putea, de asemenea, să evite transportarea unor cantități mari de oxigen de pe Pământ, esențiale pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.

 

Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.

 

În primul său experiment, Moxie a produs cinci grame de oxigen, suficiente pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute. Inginerii spun că acest instrument este conceput pentru a genera până la 10 grame de oxigen pe oră. Mai multe teste vor fi făcute în următoarea perioadă și se așteaptă să se mărească capacitatea.

 

Elicopterul Ingenuity a zburat pe Marte

Elicopterul Ingenuity al NASA a efectuat cu succes al treilea zbor pe planeta Marte, zburând mai departe şi mai repede decât a făcut-o în celelalte două misiuni anterioare, a anunțat NASA. Zborul a fost filmat de camera roverului Perseverance, la bordul căruia micul elicopter a ajuns pe Planeta Roșie.

 

Ingenuity a parcurs 50 de metri, atingând o viteză de 2 metri pe secundă, adică 7 kilometri la oră. Misiunea a durat 80 de secunde.

 

Au trecut mai bine de 365 de zile de când ne susținem și încurajăm reciproc. A fost un an dificil, dar e important să privim cu optimism către viitor. Am reușit să facem asta și o vom face poate și mai bine în continuare. Tocmai din acest motiv am lansat, în parteneriat cu Revista Biz, Buletinul de Vești Bune. Acest articol face parte din inițiativă și îl găsești pe site-ul Revistei Biz.