Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald® în lume – Ronald McDonald House Charities® (RMHC)

Povestea Fundaţiei Ronald McDonald® a început în anul 1974, pe culoarele unui spital din Philadelphia, SUA, unde Kim Hill, fiica de câţiva ani a unui atlet profesionist era tratată de leucemie, iar îngrijirea sa însemna multe zile petrecute sub directa de observaţie a medicilor. Pentru a o supraveghea pe durata tratamentului, părinţii lui Kim petreceau săptămână după săptămână în spital, alături de fiica lor, în condiţii dificile. Astfel, Audrey Evans – medicul oncolog şi atletul Fred Hill şi-au pus problema găsirii unei soluţii pentru toţi părinţii aflaţi în situaţii similare.

Sprijinul oferit de un restaurant McDonald’s® aflat în vecinătatea spitalului din Philadelphia a dus la construirea primei Case Ronald McDonald® şi la înființarea Fundaţiei cu acelaşi nume. În prezent, în lume există peste 390 de Case Ronald McDonald® în peste 62 de ţări şi regiuni. Programele RMHC oferă sprijin anual către peste 9 milioane de copii la nivel global, oferind peste 2.7 milioane de nopți de cazare.

Chiar dacă este un proiect pornit din Statele Unite, fiecare dintre Fundaţiile Ronald McDonald® are atât propriul său mecanism de funcţionare, cât şi o dinamică proprie a finanţărilor şi a dezvoltării proiectelor, în funcţie de necesităţile fiecărei comunităţi în parte.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre impactul Caselor Ronald McDonald® la nivel mondial, accesaţi următorul infografic

Aflaţi mai multe detalii la https://www.rmhc.org.


 

Implicare în comunitate - Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald®

Misiunea Fundaţiei pentru Copii Ronald McDonald® este de a identifica, dezvolta şi sprijini proiecte şi programe care au un impact pozitiv şi direct asupra vieţii şi sănătăţii copiilor.

Fundația Ronald McDonald® a fost înființată în România în anul 1998 și a devenit în scurt timp un aliat atât al copiilor bolnavi, cât și al părinților acestora, oferind un sprijin real și extrem de necesar, complementar celui oferit prin sistemele publice de sănătate. 

 

În cei peste 25 ani de activitate în România, Fundația pentru Copii Ronald McDonald®:

• a construit 3 Case Ronald McDonald, case departe de casă, pentru părinții copiilor internați în spitale

• a oferit peste 110.000 nopți de cazare gratuită  

• a ajutat peste 24.000 de părinți din peste 35 de județe din România  

• a investit peste 10 milioane de Euro în comunitate  

• a susținut accesul copiilor la servicii medicale mai bune  

 

În România, Fundația pentru Copii Ronald McDonald desfășoară trei Programe:

Casele Ronald McDonald®, aflate în curtea spitalelor de pediatrie, oferă părinților nopți de cazare gratuite, mese calde, pachete cu bunuri de primă necesitate și sprijin psihologic pe toată durata spitalizării celor mici. De-a lungul anilor, cele 3 Case Ronald McDonald au oferit peste 110.000 nopți de cazare pentru 24.000 de persoane. 

Casele Ronald McDonald se află în București, în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, în Timișoara la Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu și la Iași în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria. 

 

Alături de Spitalele de Copii 

Copiii internați în spitale pe termen lung luptă zilnic pentru a învinge boala. În această luptă nedreaptă, copleșitoare, au nevoie de cadre medicale dedicate, aparatură performantă și tratamente potrivite.

Anual, eforturile Fundației s-au îndreptat către îmbunătățirea stării de sănătate a micilor pacienți și la bunăstarea familiilor acestora, prin donarea de echipamente medicale spitalelor și secțiilor de pediatrie și susținerea accesului copiilor la servicii medicale mai bune.

Mai multe dintre spitalele de copii din România au beneficiat de sprijinul Fundației prin dotări succesive cu aparatură medicală performantă sau echipamente și dotări non-medicale: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic pentru Copii „Louis Țurcanu”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”, Spitalul Clinic de Copii „Doctor Victor Gomoiu”, Institutul Clinic Fundeni din Bucurști, Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș – secția de hematologie-oncologie pediatrică, Spitalul Județean Constanța – Secția de terapie intensivă nou-născuți, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, Secția neonatologie, Spitalul Filantropia Craiova, Secția pediatrie. 

 

Family-Centered Care 

Grija pentru micii pacienți este în centrul tuturor programelor implementate de către Fundație. Abordarea de pionierat a Fundației pentru Copii Ronald McDonald a adus, pentru prima dată în România, în 2022, în atenția publicului de specialitate conceptul Îngrijirilor Centrate pe Familie. 

Scopul inițiativei este acela de a îmbunătăți practicile medicale actuale, de a crește calitatea actului medical și de a genera noi direcții de dezvoltare în îngrijirea și abordarea serviciilor de sănătate și sociale ce au în centrul lor copiii bolnavi și familiile lor.

Mai multe detalii puteți găsi pe https://rmhc.ro/programe/   


 

McHappy Day - ani de fapte bune

De 26 de ani, McDonald's este partener de misiune al Fundației pentru Copii Ronald McDonald în România, oferind sprijin familiilor cu copii care necesită asistență medicală.

Anual, cu ajutorul campaniei de strângere de fonduri McHappy Day®, misiunea Fundației de a ajuta micii pacienți și susține spitalele de pediatrie din țară este susținută de un întreg angajament de forțe din partea companiei, partenerilor acesteia și clienților care vizitează restaurantele McDonald's dinîntreaga țară.  

                                     
Cutia ce îndeplinește visuri

Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald® este sprijinită anual cu o mare parte din fondurile necesare desfăşurării activităţii de către clienţii restaurantelor McDonald’s®, care donează în cutiile de donații amplasate în cele peste 100 de restaurante din toată ţara. Toate sumele oferite de către clienți ajută mii de părinţi să treacă mai uşor prin perioadele dificile de boală ale copiilor lor, reuşind să fie aproape de ei, să se odihnească, să se simtă ca acasă, fără grija drumurilor şi a costurilor de cazare. Donaţiile susţin o „casă departe de casă” pentru fiecare familie care are un copil aflat sub tratament în spital.

Mai multe informații despre Fundația pentru Copii Ronald McDonald puteți citi aici – www.rmhc.ro


 

Testimoniale din inima părinților 

„Iubirea, armonia, prietenia, fericirea, liniștea și pacea sufletească, toate dau mână pentru a crea acest cămin, această CASĂ, pe care o poți numi ”acasă”. Aici, după mult timp petrecut departe de familia mea, mă simt în siguranță.

Mi-aș dori să văd la fiecare colț de stradă oameni atât de primitori și de buni. Mi-aș dori să întâlnesc mai des aceste sentimente deosebite pe care le-am simțit la primul meu pas în această CASĂ. Dacă ACASĂ este unde îți este inima, atunci aici eu zic ,,CASĂ DULCE CASĂ”.  - Familia B, Casa Ronald McDonald București

 

„Sunt mama a 2 copii, o fată în vârstă de 6 ani și un băiat în vârstă de 8 ani. Baiatul, din păcate, fost diagnosticat cu o boala grea care a necesitat o operație și supraveghere îndelungată.

Am venit în Casă stresată, speriată de mediul nou, dar personalul Casei mi-a oferit tot sprijinul necesar pentru a mă simți în siguranță. Am fost primită cu brațele deschise în grupul de părinți din Casă, unde am găsit sprijin și înțelegere în persoane care trec prin situații sau sentimente asemănătoare.

Pe toată perioada pe care am petrecut-o în Casa Ronald McDonald am avut o cameră primitoare cu toate dotarile necesare. Acces la o bucătărie utilată și un living unde am socializat cu ceilalți părinți, atât în timpul mesei, cât și în cadrul activităților de grup.

Nu am cuvinte să vă mulțumesc, nu aveți idee cât de mult înseamnă pentru mine și familia mea tot ce am trăit în Casa Ronald.” -  Mămica A.R., Casa Ronald McDonald Timișoara

 

„Am venit temător la Casa Ronald McDonald, după ce băiețelul nostru a fost diagnosticat cu boală pe care niciun părinte în lumea asta nu vrea să o audă. Mi-am găsit liniștea după ce am descoperit că nu sunt nevoit să dorm în mașină pentru a fi aproape de familia mea. Perioada cea mai grea a trecut, timp în care eu am locuit în Casa Ronald McDonald, iar soția mea în mare parte a timpului este în spital lângă cel mic, dar reușește să-și ia o pauză de câteva minute venind la Casă. Acum trebuie să revenim lunar la spital pentru tratament.

Vă mulțumim din suflet pentru tot ce faceți pentru noi și copiii noștri. Este foarte important pentru noi că avem unde să fugim 5 minute pentru a ne recrea atunci când ne simțim neputincioși. Mulțumim personalului de la Casa Ronald pentru înțelegere și că sunt ca o familie pentru noi. Ne-am simțit minunat și suntem foarte bucuroși să știm că atunci când ne internăm la spital avem cazare la Casa Ronald.” -  Tăticul S., Casa Ronald McDonald Iași