Competiţia Festivalului One World România #14, care se va desfăşura în format fizic la Bucureşti în perioada 21 – 30 mai şi online între 31 mai şi 6 iunie, va cuprinde nouă filme, informează un comunicat al Asociaţiei One World Romania.

 

Patru dintre cele nouă documentare din competiţie vorbesc despre experienţele feminine şi luptele pentru recunoaşterea meritată.

 

În „Caperucita Roja”, regizoarea argentiniană Tatiana Mazú González confruntă delicat două perioade istorice şi două tipuri de mentalităţi, folosind ca pretext dorinţa de a învăţa să coasă pentru a vorbi îndelung cu bunica ei despre evoluţiile şi contradicţiile statutului lor de femei.

 

Cineasta portugheză Catarina Vasconcelos evocă în „A Metamorfoses Dos Pássaros” un trecut în care a te naşte femeie însemna a fi predestinată unei existenţe tradiţionale şi patriarhale.

 

„My Mexican Bretzel” (regia Nuria Giménez, Spania, 2020) este un portret – veridic şi amăgitor totodată – al unei femei din înalta societate a anilor postbelici, care oscilează între conformism şi emancipare, iar Carolina Moscoso oferă cu debutul ei „Vision Nocturna” o relatare dureroasă a abuzului sexual căruia i-a fost victimă şi a urmărilor sale.

 

Despre marginalizare, integrare şi justiţie vorbesc filme precum „Makongo”, un documentar despre pigmeii din Africa Centrală, victime ale logicii implacabile a pieţei şi a oprimării minorităţilor, „Responsabilidad Empresarial”, filmul cineastului Jonathan Perel, abordează represiunea muncitorilor în timpul dictaturii militare din Argentina în perioada 1976-1983.

 

În „Il n’y aura plus de nuit” ajungem, prin vocea cineastei franceze Eléonore Weber, deasupra unor regiuni din Orientul Mijlociu, observând lumea de sub noi în timp ce realizăm ironia de a vedea mult şi a înţelege puţin.

 

În „Rara avis” plecăm într-o călătorie pe Oceanul Pacific, împreună cu cinci adolescenţi cu probleme aflaţi într-un program de educare şi reintegrare în societate, urmăriţi de cineasta elveţiană Mirjam Landolt.

 

Deşertul din Altar, la graniţa dintre Mexic şi Statele Unite, este personajul principal al filmului „La Sombra del Desierto” (Juan Manuel Sepúlveda, Mexic, 2020), personaj care asistă imperturbabil la fluxul continuu de imigranţi şi la eforturile de supravieţuire ale ultimilor locuitori indigeni ai regiunii.

 

Abonamentele pentru perioada 21 – 30 mai sunt disponibile pe Eventbook în număr limitat (50) şi asigură intrarea la toate proiecţiile festivalului, catalog şi alte materiale promoţionale. Abonamentele nu includ accesul la deschiderea festivalului, concerte şi la alte evenimente speciale.

 

Au trecut mai bine de 365 de zile de când ne susținem și încurajăm reciproc. A fost un an dificil, dar e important să privim cu optimism către viitor. Am reușit să facem asta și o vom face poate și mai bine în continuare. Tocmai din acest motiv am lansat, în parteneriat cu Revista Biz, Buletinul de Vești Bune. Acest articol face parte din inițiativă și îl găsești pe site-ul Revistei Biz.